A loft lakások

A loft lakások általában régi ipari épületekben találhatóak. Régi raktárak, kisebb gyárak, üzemek épületeiben kerültek kialakításra, azok átalakításával. Kezdetben műterem lakások, bohém művészek egyedi otthona volt, később Nyugat-Európában és az USA-ban az önkormányzatok támogatásával a gazdaságilag már nem életképes ipari épületek „újrahasznosításaként” jöttek létre itt lakások.

loft lakás

Kép forrása: http://lakbermagazin.hu

A „loft-stílusban” a lakás helyiségei nem szeparáltak falakkal (kivéve a fürdőszoba, WC ), hatalmas belmagasság, egybe nyitott terek jellemzik. Természetesen a nyitott alaprajz nem azt jelenti, hogy a különböző életterek, funkciók nem különülnek el, csupán több a térbe állított részlet.

loft lakás, megosztott funkciók

Kép forrása: http://lakberinfo.hu

Mivel nincsenek falak a bel-térben, így fontos szerepet kap a jelzés értékű térelválasztás, és a berendezésnél komoly kihívást jelent a tároló helyek megoldása is. A fal nélküliség nem csak megoldandó probléma, hanem egy kreativitással teli lehetőség, kihívás. Gondoljunk bele, hogy nem korlátoznak bennünket a helyiségeket elválasztó falak! Magunk alakíthatjuk igényeink szerint „helyiségeink” méretét, funkcióit.

loft lakások térmegosztása

Kép forrása: http://lakberinfo.hu

A közösségi helyiségek (konyha, étkező, nappali) általában nyitottabb elrendezésűek, míg a magánélet helyszíne (hálószobák, fürdő) szeparáltabb formában szerveződnek.

szeparált loft hálószoba, loft lakás

Kép forrása: http://www.catoss.com

 A tervezők tudatosan hagyják meg a helységek indusztriális jellegét. Tipikus az eredeti burkolatok (pl. tégla, beton) oszlopok, gerendák, nagy „ipari” ablakok, szabadon futó csövek, szellőzők, vezetékek meghagyása.

industrial loft

Kép forrása: http://www.home-designing.com

Berendezéshez is passzolnak az indusztriális jellegű kiegészítők. pl. lámpák, de kitűnően ötvözhető modern stílussal, feltűnő egyedi design darabokkal is. Mivel nagy tér áll rendelkezésre jól mutatnak a nagyméretű berendezési tárgyak, lelógó világító testek.

loft lakás modern design

Kép forrása: http://szephazak.hu

De jól mutatnak a rusztikus, a bolha piaci, vagy az városképből kölcsönzött tárgyak, pl. fényreklám, reklámtáblák, pub jelleg, stb.

industrial loft

Kép forrása: http://oliverburns.com

A loft lakás a modern nagyvárosi élet  szimbóluma, a nagyvonalú nyitott terek, és a lehet másként is gondolni a belső terekre innovatív alkotás birodalma.

Vélemény, hozzászólás?