Mire ügyelj a nappali berendezésekor

A nappali olyan központi helyiség a lakásban, amelynek egyszerre több lakberendezési funkciónak (azaz több célnak) is meg kell felelnie. Az a hely, ahol a család legtöbb időt tölti együtt, itt fogadjuk a vendégeinket, itt kapcsolódunk ki esténként, hétvégenként. Az is lehetséges hogy itt zajlanak étkezéseink is, mivel a nappali egyre több lakásban kerül egy légtérbe az étkezővel, illetve az otthoni (számítógépes) munkahely területével is kiegészül. Mindezt úgy kialakítani, hogy az egyes funkciók ne zavarják egymást, és mégis egy egészet alkossanak, nem könnyű feladat.

nappali berendezése

Forrás: www.pinterest.com/katajancs/living-room/

Amikor egy lakberendező neki kezd egy helyiség megtervezéséhez első lépésként a megrendelő igényeit térképezi fel az adott helyiséggel kapcsolatban. Most megmutatom hogyan tedd meg ezt a saját magad lakberendezőjeként!

Első lépésként gyűjtsd össze mi mindennek kell megfelelnie a nappalidnak! Ne színekre, hangulatra gondolj, hanem praktikus, a mindennapi élethez kapcsolódó dolgokra. Például:

Milyen közösségi funkciók fognak itt zajlani? Gondold végig mi mindent csinálsz/csináltok a nappaliban (TV nézés, kikapcsolódás, játék, vendégfogadás, tanulás a gyerekkel…), és ezekhez a tevékenységekhez milyen bútorzat, kiegészítők, mekkora tér, stb. szükséges. Ha szereted a listákat, le is jegyezheted. (Én hiszek a listák „erejében”, remek módja a tudatosításnak és persze az ösztönzésnek is…)

nappali berendezése, nappali bútor

Forrás: https://hu.pinterest.com/katajancs/dress-up-your-rooms/

Az egészet olyan részletességgel próbáld meg végig gondolni, hogy amikor ott jársz, hogy kell egy kanapé, akkor azt is vedd végig, hogy pl. mennyi ülőhelynek kell lenni egy családi mozizáshoz, és mennyi egy átlagos vendégséghez, hogyan fogod a „pót helyeket” megoldani. Vagy a tároló bútoroknál: mit szeretnél itt elhelyezni, ezek mekkora méretűek, szóval milyen és mennyi tárolóhelyre van szükséged?

nappali berendezése

Forrás: https://hu.pinterest.com/katajancs/living-room/

A megfelelő bútorok kiválasztásánál segítség, ha a szokásaidat/szokásaitokat is végig gondolod. Pl. milyen jellegűek általában a vendégségek, inkább filmezés, beszélgetős (több ülőhely, pót ülőhely szükséges), vagy gyakran vannak ebéd/vacsora vendégek (inkább az ebédlőbe válasszunk kényelmes, beszélgetős székeket). Szükséges-e a szálló vendégeket itt elhelyezni (kanapé kapjon-e vendégágy funkciót) stb.

nappali berendezése

Forrás: https://hu.pinterest.com/katajancs/living-room/

Fontos, hogy ne csak bútorokban, hanem terekben is gondolkodj! Egyrészt mindennek, amit szeretnél el kell férnie, de mindeközben szabad tereket is kell hagyni. Illetve lehet, hogy rendelkezel sajátos igényekkel is, pl. kicsi a gyerkőc, akivel sokat játszotok a szőnyegen, vagy közös játék a nagyobbakkal (társasjáték/számítógépes játék), esetleg a TV előtt tornázol 🙂 mert ehhez nagyobb szabad terület szükséges.Több gyerekes családoknál ez a téma nem is kérdés…

nappali berendezése

Forrás: https://hu.pinterest.com/katajancs/living-room/

Az étkező is itt fog helyett kapni? Gondold végig hogyan különíted el a helyiség többi funkcióitól (bútorszigettel/térelválasztással/burkolatváltással), mert el kell, különben a tér nem lesz átlátható, nem lesz sem eleje, sem vége, kaotikus érzetet kelt. (Erről a témáról a következő bejegyzésben részletesen foglalkozom!)

nappali berendezése

Forrás: https://hu.pinterest.com/katajancs/living-room/

A számítógépes munkahelyet is ide szánod?  Ha nem minden nap használod, érdemes elgondolkodni az „elrejtésén”. Azonban, ha rendszeresen dolgozol otthon, akkor a munkahelyet „stílusba kell hozni” a nappali többi részével. Itt is szóba jöhet a térelválasztás, de egy gyönyörű bútor kiválasztásával, vagy egy dolgozó sarok megkomponálásával térelválasztás nélkül is tökéletes egységet alkothat a nappali többi részével.

nappali berendezése

Forrás: https://hu.pinterest.com/katajancs/living-room/

Forrás: http://smallhomeoffices.com

 Ha ezeket tisztázod magadban, mielőtt neki kezdesz az átalakításnak, berendezésnek, könnyebb lesz a bútorok kiválasztása és az elhelyezése is.

Folyt. köv. a bútorok elhelyezése, és a  hangulat teremtés témában!

További ötleteket itt szerezhetsz lakásalakító projektjeidhez:

https://hu.pinterest.com/katajancs/living-room/

https://hu.pinterest.com/katajancs/dress-up-your-rooms/

 

Ha tetszett a cikk, „Like-olj”, és oszd meg barátaiddal is!

Köszönöm 🙂

 

1 comments

Vélemény, hozzászólás?