Fürdőszoba berendezése

Manapság a fürdőszoba nemcsak funkcionális helyisége a lakásnak, nemcsak tisztálkodásra, hanem pihenésre, megújulásra, relaxációra is használjuk. Szóval legyen kényelmes, praktikus, könnyen tisztán tartható és nem utolsó sorban esztétikus is. A több elvárás több gonddal is jár a berendezés során. Ebben a bejegyzésben olyan szempontokat gyűjtöttem össze, amelyek segítenek a fürdő berendezésénél.

fürdőszoba ötletekKép forrása: https://hu.pinterest.com/katajancs/bathroom/

A fürdőszoba berendezését alapvetően 3 fő szempont határozza meg. A rendelkezésre álló építészeti adottságok, az ott lakók igényei, és az esztétikai megjelenés.

1. Építészeti adottságok:

Az építészeti adottságok közé tartozik a helyiség nagysága, alakja, a nyílászárók és a vizes kiállások helyzete. A helyiség nagysága az elhelyezhető funkciókat (WC, tisztálkodás, mosás, szárítás, szépítkezés, relaxáció), az alakja pedig ezek elhelyezését határozzák meg a térben. A fürdőszoba funkciók logikusan a vízvétel helyeihez kapcsolódnak. Ez alapján lehet 1 falon, 2 falon, 3 falon, vagy „szigetként” elhelyezett vízkiállású a fürdő. Az 1 falon elhelyezett vízkiállás azt jelenti, hogy a kiállások (mosdó, WC, zuhany/kád) egyetlen fal mentén helyezkednek el. Ez pl. egy keskeny, hosszúkás alakú fürdőben a legkézenfekvőbb, és a leginkább budget kímélő megoldás.

fürdőszoba berendezési ötletek

Egy falon elhelyezett vízkiállások

Kép forrása: https://hu.pinterest.com/katajancs/bathroom/

A 2 falon elhelyezkedő vízkiállás már több lehetőséget biztosít a szaniterek elhelyezésére, és emellett a bútoroknak, tárolásnak is marad hely, sőt a költségek sem rúgnak az egekbe. Épp ezért ez a leggyakrabban használt kialakítási mód. Az ilyen kialakítású fürdő kényelmes és a design-ja is mutatós.

fürdőszoba berendezési ötletek

2 falon elhelyezett vízkiállások.

Kép forrása: https://hu.pinterest.com/katajancs/bathroom/

A 3 falon elhelyezett vízkiállással lehet leginkább személyre szabni a fürdő funkcióit, mindennek megvan a helye, nem túlzsúfolt, kényelmesen lehet használni mindent akkor is, ha nem óriási a helyiség. A szaniterek elhelyezésénél nem kell sok kompromisszumot kötnünk az építészeti adottságok miatt, viszont a vezetékezés miatt ez a drágább verziók közé tartozik.

fürdőszoba berendezés

3 falon elhelyezkedő vízkiállás

Kép forrása: https://hu.pinterest.com/katajancs/bathroom/

A „szigetként” megjelenő vízkiállás a különleges megoldások közé tartozik, ahol a kád az ajzatból és nem a falból kapja a vizet. Ha impozáns megjelenésre vágysz, és lehetőségeid engedik (építészeti és anyagi), mindenképp fontold meg ezt a lehetőséget, hiszen ettől pihenésre hívogatóbb vizuális élményt aligha találsz…

fürdőszoba berendezési ötletek

Szigetként megjelenő vízkiállás

Kép forrása: https://hu.pinterest.com/katajancs/bathroom/

A különlegesebb megoldások között még meg kell említenünk  a mennyezeti vízkiállást igénylő trópusi zuhanyt is, ami  mostanság nagyon divatos. A zuhany szerelmeseinek igazi felüdülő élményt nyújt.

fürdőszoba berendezés ötletek

mennyezeti vízkiállás

Kép forrása: https://hu.pinterest.com/katajancs/bathroom/

2. Ott lakók igényei

Az igényeink átgondolása és meghatározása különösen fontos, mielőtt belevágnánk a burkolatok, szaniterek, bútorok  beszerzésébe. A tervezgetéskor fontos, hogy ne a megszokott, sablonos megoldások, hanem a valódi igényeink kapjanak szerepet. A nagyobb fürdőszoba üzletekben sokféle elhelyezést nézhetünk meg, ami segít a döntésben, mi hova kerüljön. Gondold végig szokásidat, a család szokásait, és ezek alapján válaszd ki a legoptimálisabb megoldást. Sokat segít, ha elképzeled hogyan használnád az adott kialakítást pl. reggeli indulásnál, esti rutinoknál, vagy mit hol tudnál tárolni az adott elrendezésnél.

fürdőszoba design

Képzeld el hogyan használnád az adott berendezést, megfelelő vagy kevés számodra.

Kép forrása: https://hu.pinterest.com/katajancs/bathroom/

Ha a „képzeletbeli” használat távol áll tőled, abból is kiindulhatsz, hogy mit utálsz a mostani fürdőszobádban, így adja magát hogy mi az, amin változtatni kell. Ami pedig jól működik, azt mindenképp tartsd meg! Készíts egy pro-kontra listát, sokat segít letisztázni a sok ötletet vagy információt!

3. Esztétikai megjelenés

Vannak időtlen szín és minta kombinációk és vannak divatos koncepciók. A burkolatok, színek, formák választásnál fontos szem előtt tartani, hogy nem 1-2 évre alakítjuk ki, illetve érdemes a fürdőszoba stílusát, hangulatát némiképp a lakás többi részéhez hangolni.  Mielőtt elkezded a tervezést, és a vásárlást mindenképp látogass el több olyan fürdőszoba üzletbe, amelynek van nagyobb kiállító része. Itt nem csak szaniterek elhelyezését tudod megnézni, hanem a burkolatok  színeit, felrakásának lehetőségeit is látni fogod mégpedig nagy felületen, ami sokat számít! A választásnál nyugodtan hagyatkozhatsz megérzéseidre, az „első benyomásodra”. Ha első látásra beleszerettél egy szín-, és mintavilágba, akkor az nyilván közel áll hozzád. Készíts képet róla, ez mindenképp segít majd a végső döntésnél!

modern fürdőszoba design

A kő burkolat, a nyers beton és üveg felületek kifejezetten modern, férfias megjelenést alakítanak ki .

modern fürdőszoba berendezés, bútor

Világos, meleg árnyalatok a modern formavilággal trendi mégis otthonos környezetet eredményeznek.

modern fürdőszoba berendezés

A natúr színek és a faburkolatok az otthoni wellness hatást erősítik

 Képek forrása: https://hu.pinterest.com/katajancs/bathroom/

További ötleteket a fürdőszoba design-nal kapcsolatban itt találsz.

Vélemény, hozzászólás?