Minimál stílus

A stílusirányzat a XX század utolsó évtizedében születik Olaszországban. Gyökerei a XX. sz. elején jellemző Bauhausig és a Konstruktivizmusig nyúlik vissza.

A minimál stílust az egyszerű vonalvezetés, tiszta formák, rendezettség, és a nyugalom jellemzi. Alapvető ismérve a harmónia, ezért fontos hogy a tér minden egyes részlete összhangban álljon egymással. Azoknak az embereknek ajánlható, akik szeretik a rendet, az egyszerű elegáns harmóniát.

Minimál stílus nappali szobaForrás: http://www.firsttiger.co.uk/

A teret egyszerű geometriai formák, minták ritmikus ismétlésével formálja egyedivé. Térigényes stílus, mivel a stílusra jellemző bútorok nagyméretűek, amelyek csak nagy térben mutatnak igazán, illetve a geometriai formák is nagyobb térben fejtik ki optimálisan hatásukat. Ha tehát ebben a stílusban szeretnéd berendezni lakásodat, ügyelned kell arra, hogy a berendezési tárgyakat valóban szellősen helyezd el, azaz az egyes bútorok, illetve bútor elemek között hagyj minél több üres felületet!

 minimál stílus térszervezés minimál stílusu butorForrás: http://bright-journey.com

A stílus a bútorszerkezeteket sokszor eldugja, a függőleges és vízszintes vonalvezetésű bútorelemek által létrehozott téglatestek, kockák sorozata alkotja a tároló bútorokat.

minimal stilus design butorokForrás: http://www.vendereallestero.it/prodotti/italian-design-furniture-italian-living-room-sets/

Az ülőbútorok egyszerű kocka alakúak, alacsony háttámlával, megnövelt ülésmélységgel. Kiváló minőségű, de mintázat nélküli kárpitozással.

 minimal stilusu kanapeForrás: http://www.szephazak.hu

A terek dekorálása minimális. Alapvetően csak dísztárgyakra korlátozódik, itt is a ritmus, a kitett vagy felfüggesztett tárgyak formai ismétlése, vagy azok sorba állítása adja a rendezett harmónia érzetét. Tehát ez a stílus nem ajánlott azoknak, akik kötődnek emléktárgyaikhoz, a polcokon elhelyezett apróságokhoz.

minimalista dekoracio Forrás: http://www.newhouseofart.com/modern-living-room-design-layouts-ideas-minimalist-styles/

Ami a színeket illeti, a tiszta minimál a neutrális árnyalatokat használja. Sok fehér, bézs, barna, szürke, kontrasztos bútorfrontokkal, és erőteljes fa színekkel (dió, wenge) kombinálva. Ha mégis bekerül valamilyen szín a kompozícióba, akkor az maximum egy fajta, és a textíliákon jelenik meg. A stílus színvilága megköveteli a bőséges természetes fény jelenlétét. minimal stilus szineiForrás: http://www.interiorish.com/living-room-minimalist-style/living-room-minimalist-modern-style-15/

Anyag használatára az üveg vagy magas fényű bútorfrontok, és a matt vagy fényes kivitelű króm felületek a jellemzőek. Ha szőnyeg, akkor magas szálú, úgynevezett shaggy szőnyeg.

Vélemény, hozzászólás?