Retró stílus

A stílus eredete az ötvenes évek Amerikájához nyúlik vissza, ahol a tervezők elkezdtek futurisztikus bútorokat, tárgyakat tervezni, mivel úgy gondolták, hogy a technika rohamos fejlődésének köszönhetően nem sokára a Holdon, vagy az űrben fogunk élni.

retro bútorok

Forrás: http://www.home-designing.com/2010/11/classic-retro-style-living-rooms

Jellemző rá a funkcionalizmus, tehát a funkciónak megfelelő formák kialakítása. A bútorok formájukat tekintve egyszerű megjelenésűek, díszítésektől mentesek, gyakran többfunkciósak.

retro lakásbelső

Forrás: http://www.flatideas.com/design-ideas/retro-interior-design/

A formavilágára a lekerekített élek, a gömbölyded formák jellemzőek. Tipikus a tojás, vagy a kagyló formát idéző fotelek, székek, amelyek gyakran állnak tölcsér szerű lábakon. (Máig fenn maradt designe klasszikus Arne Jacobsen hattyú-, illetve tojásfotelje, és a Panton székek.)

Arne Jacobsen design fotel

Arne Jacobsen fotel (Forrás: http://www.designbutorok.hu/a-design-nagymesterei-arne-jacobsen/)

Panton design szék

Panton székek (Forrás: http://www.octogon.hu/50+eves+a+panton+szek++1.html)

Mintavilága vibráló, csíkok, hullámok, körök minden mennyiségben. Jellemző mintái megjelennek a falakon, a szöveteken és a szőnyegeken egyaránt.

retro mintavilág

Forrás: http://graphicriver.net/item/set-of-colorful-retro-seamless-pattern-wallpaper/4712653

Színvilága híres az erőteljes árnyalatokról, amely mozgalmas mintavilágával kiegészülve valóban feltűnő, már-már polgárpukkasztó összhatást kelt. Jellemző színei a fehér, fekete, sötét barna, narancssárga, királykék, babarózsaszín és a tűzpiros.

retró színvilág

Forrás: http://besthomeinspirations.com/retro-style-interior-decoration/

Anyaghasználatára a „minden műanyag” elv érvényesül. Tehát műanyag az asztal, a szék, a lámpa búra, a dekoráció…. A kárpit anyagok is műszálból, vagy műbőrből készülnek.

retró kiegészítők

Forrás: http://www.blulabelbungalow.com/2013/01/diner-chic-9-fun-accessories-for-your-retro-kitchen.html

A retró sikerét az életteli színeinek, egyedi különleges formájú bútorainak köszönheti. Manapság leggyakrabban modern enteriőrökben használják design elemként. Ha lakásunknak valami egyedi, különleges designt szeretnénk adni, és nem állnak tőlünk távol a szokatlan megoldások, akkor szerezzünk be pár retró stílusú dekorációt! Vagy ötvözzük a minimalista stílusú bútorainkat 1-1 jelemző retrós bútordarabbal, máris különlegessé válik az enteriőr.

retro és modern stílus

Forrás: http://www.skydesigns.us/modern-retro-living-room/modern-retro-living-room-stduadd/

retro és modern bútorok

Forrás: http://www.skydesigns.us/modern-retro-living-room/modern-retro-living-room-mvwmp/

Vélemény, hozzászólás?