Klasszikus, polgári stílus

Ez a gyönyörű Vimercati luxus kanapé kitűnő felütés a stílus jellemzésére. Mindent tud, amit egy klasszikus bútornak tudnia kell. Első osztályú anyagok, autentikus formák, luxust árasztó csillogás, kifinomult elegancia. Maga az előkelőség.

Vimercati klasszikus polgári stílusú kanapé

Forrás: http://www.nidahspa.com/classic-sofas-of-englishs/luxury-classic-sofa-and-armchairs-imperial-by-vimercati-media-in-red/

A stílus régi korok hangulatát, a polgárság, illetve az arisztokrácia fényűző palotáit idézi. Hazánkban leginkább a Biedermeier, Art deco, szecessziós bútorok maradtak fenn eredeti formájukban. A biedermeier (XIX. sz.) első sorban a kispolgárság lakberendezési stílusa volt, a szecesszió (XIX. és XX. fordulóján) és az Art deco (XX. első fele) már egységesen jellemző volt  a társadalom felsőbb rétegeiben.

 • biedermeier bútorok
  Biedermeier bútorok (Forrás: http://www.theantiquesalmanac.com/biedermeierfurniture.htm)
 • Szecessziós lakásbelső (Forrás: http://www.dwellcandy.com/interior-design-styles-2/art-nouveau/
 • art deco lakás poirot
  Poirot art deco stílusú lakása (Forrás: http://www.bbc.com/news/magazine-24914782)

A klasszikus stílus bútorzatát több generáción keresztül öröklött, vagy műtárgyként vásárolt bútordarabok, kiegészítők alkotják. A bútorok tömör fából, faragással vagy intarziával díszített furnéros darabok. Igazán nagy értékű, míves bútorok. Az ülőbútorok ívelt formájúak, párnázottak, kárpitjuk gyönyörű bársony vagy brokát.

 • klasszikus stílusú lakásbelső nappali
  Forrás: http://www.vimercatimeda.it/blog/index.php/2012/02/15/classic-furniture-vimercati-meda-dining-room-versailles/
 • polgári stílusú bútor
  Forrás: http://img.archiexpo.it/images_ae/photo-g/credenze-stile-68243-6769073.jpg

Padló tömörfa parkettát kap, amely gyakran szintén intarziával díszített. A stílus sok szőnyeget használ, természetesen értékes, kézi csomózású gyapjút. (Ismertebb nevén „perzsa szőnyeget.”) Fal lehet festett, tapétázott, vagy faburkolattal ellátott (esetleg ezek kombinációja), a mennyezet és a falak stukkó díszítést kapnak..

 • intarzias parketta
  Intarziás padló (Forrás: http://parketta-padlo-intarzia.hu/intarzia/intarzia-erme)
 • kézi csomózású szőnyeg, perzsa szőnyeg, bijar szőnyeg
  Kézi csomózású szőnyeg (Forrás: http://www.persiancarpetguide.com/sw-asia/Rugs/Persian/Bijar/Bijar_Rugs.htm)
 • Klasszikus stílusú faldíszítés (Forrás: http://www.claffisica.org/luxury-sofas-as-interior-design-creates-elegant-room/classic-style-living-room-with-luxury-sofas-design-wooden-floor-upholstered-armchairs-glass-top-coffee-table)

Az általános világítást gyönyörű, több emeletes kristálycsillárok adják, amelynek fényét sok kiegészítő, úgynevezett helyi világítással teszik hangulatosabbá. (Fali karok, asztali lámpák.) A lakástextilek fontos szerepet töltenek be a klasszikus stílusnál. Mivel a helyiségek nagyméretűek, légterűek a textilekkel lehetett barátságosabbá, otthonosabbá tenni őket. A függönyözés dús, figyelemfelkeltő, itt is megjelennek a nemes anyagok ugyanúgy, mint a kárpitoknál.

 • klasszikus stílusú csillár
  Klasszikus stílusú csillár (Forrás: http://www.cmarianiantiques.com/item.php?itemNo=3657)
 • Klasszikus stílusú függöny
  Klasszikus stílusú függöny (Forrás: http://www.furniturearcade.com/living-room-furniture/traditional-living-room-interior-design/)
 • Klasszikus stílusú kárpit (Forrás: http://www.turbosquid.com/3d-models/3d-classic-sofa-model/483270)

Kiegészítők: Kristályok, elegáns üvegtárgyak, ezüst használati és dísztárgyak, míves gyertyatartók, díszes keretű tükrök, olajfestmények, porcelánok, szobrok, nippek és rengeteg díszpárna, csipketerítő.

klasszikus polgári stílusú kiegészítők

Klasszikus stílusú kiegészítők Forrás: http://www.architecturaldigest.com/decor/2010-07/dining_rooms_slideshow_slideshow_item4_20

Összegezve, a klasszikus stílusra az első osztályú anyaghasználat, az értékálló, tradicionális berendezési tárgyak, míves, kifinomult elegancia jellemző.

Hol mutat jól ez a stílus? Nagy belmagasságú és nagy térrel rendelkező lakásokban, amelyek hatalmas ablakokkal, szárnyas ajtókkal rendelkeznek.

Kinek ajánlott? Akik vonzódnak a régi korokhoz, szeretik az elegáns igazán nagystílű dolgokat, az első osztályú anyagokat, a „királylány” érzést.

Vélemény, hozzászólás?