Skandináv stílus

A stílusra jellemző az egyszerűség, funkcionalitás, a természetesség, és a harmónia szeretete. Hagyományok és a legújabb design együttes jelenléte, különleges egyedi terek, hangulatok.

Világos, átlátható és rendezett. A skandináv stílus sarokpontjai.

 Kép forrása: https://hu.pinterest.com/katajancs/skandinav/

Első ránézésre talán kissé ridegnek tűnhet, de ha a stílusjegyek kialakulásának indokaira gondolunk, rögtön belátjuk szükségességüket. Mivel a skandináv országokban földrajzi elhelyezkedésükből adódóan kevés a fény, ezért ezekben az enteriőrökben minden eszközzel törekednek a fény bevonzására, megsokszorozására. A lakásokban nagy méretű ablakok engedik be fényt, a világos színek alkalmazásával pedig tovább „sokszorosítják” a rendelkezésre álló fényt. Minden berendezési tárggyal világosítják a teret.

Skandináv nappali

Fénysokszorosítás…

Kép forrása: https://hu.pinterest.com/katajancs/skandinav/

Egyfajta eklektika a sajátja, a modern és a régi darabok együttes használata jellemzi. Tipikus darabjai a retró bútorok formavilágát idézik, de előszeretettel alkalmazza a Gusztáv korabeli bútorokat is, természetesen modern környezettel kombinálva.

Skandináv stílus nappali

Stílusok keverése

Skandináv Gusztáv stílus

A Gusztáv-stílusú óra a helyiség meghatározó eleme.

Kép forrása: https://hu.pinterest.com/katajancs/skandinav/

A stílust a letisztult formák, a bútorok szellős elrendezése jellemzi. A bútorok egyszerűek és funkcionálisak.   A formavilágára is  az eklektika jellemző, tehát a klasszikus és a modern formák, anyagok egy térben való alkalmazása.

Skandináv stílus

Funkcionális bútorok szellősen elrendezve a térben.

Kép forrása: https://hu.pinterest.com/katajancs/skandinav/

Anyaghasználatára a természetes anyagok jellemzőek, tipikusan világos színárnyalatokban. A fafajták közül a fenyő, nyír és a juhar dominál, avagy a fehérre, galamb szürkére festett, pácolt felületek. A természetes fa szerepe kiemelkedően fontos a skandináv terekben, hiszen a tömör fa bútorok melegséget kölcsönöznek a helyiségeknek, így otthonosabb környezet hozható létre. A természetes anyagokat sokszor állítja kontrasztba különböző fémekkel. Így a hagyományos és modern lakberendezés jegyeit együttesen alkalmazva izgalmas tereket hoz létre.

skandináv stílus

Régi és új, szögletes és íves egymás mellett

Skandináv stílusú nappali

Anyaghasználatában szereti a kontrasztokat pl. szögletes letisztult puritán formájú kanapé és puhaságot, melegséget sugárzó szőrmék, takarók.

Képek forrása: https://hu.pinterest.com/katajancs/skandinav/

A textilekben már színesebb a paletta, de itt is dominálnak a természetes anyagok, a pamut, vagy lenvásznak. Tipikus színkombinációja a fehér alapon kék vagy bordó minta, de ugyanúgy jellemző a feltűnő színösszeállítások is, amellyel ellensúlyozzák a stílus ridegségét, és az otthonosság érzetét erősíti.

Skandináv stílus

A színes textilek felélénkítik a teret.

Kép forrása: https://hu.pinterest.com/katajancs/skandinav/

Színvilága a világos színekre épül, ezzel is világosítva, tágítva a teret. Legjellemzőbb színei a fehér, vagy világos szürke árnyalatok kontrasztban a feketével.

skandináv paletta

Fehér fekete kombináció

Skandináv stílus

Fehér, világos szürke paletta

További képeket itt találsz: https://hu.pinterest.com/katajancs/nordic-scandinavian-style/ a stílusról.

Vélemény, hozzászólás?